Telefoon 079-342 5487
Open:  Ma-Vr 8:30 – 17:30
Consult op afspraak

Tandheelkunde bij gezelschapsdieren

WhatsApp
Facebook
Email

Voor de mens is het heel normaal om regelmatig naar de tandarts te gaan. Bij huisdieren is dat veel minder vanzelfsprekend. Als eigenaar ga je meestal niet uitgebreid in de bek kijken of er wat mis is. En uw dier zal u ook niet aan de mouw trekken als er hij een beetje pijn in de bek heeft.

Vaak kunnen dieren zich nog heel goed behelpen met een slecht gebit door maar aan 1 kant van de bek te kauwen of door hun voer in een paar bewegingen achterin de keel te gooien. Het is dus zeer verstandig om het gebit van uw huisdier regelmatig te laten controleren. Als het nodig is kunnen wij het gebit van uw huisdier weer netjes schoonmaken. Als er slechts sprake is van een klein beetje tandsteen lukt het vaak wel om dit met een krabbertje te verwijderen.

Soms is er echter zoveel werk dat uw huisdier onder algehele narcose moet. Zo kunnen we alle plekken in de bek goed bereiken. Als het nodig is worden er ook tanden of kiezen getrokken. Dit klinkt heel ingrijpend, maar uw huisdier zal u er dankbaar voor zijn. Bij jonge dieren kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen van het melkgebit blijven zitten terwijl de blijvende tanden of kiezen al doorkomen. Om te voorkomen dat de blijvende tanden en kiezen te weinig ruimte krijgen en daardoor in het gehemelte of de tong gaan prikken is het belangrijk om de melkhoektanden op tijd te verwijderen. Vooral kleinere hondenrassen en rassen met een zogenaamde onderbeet hebben vaak last van deze aandoening. De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Konijnen aan knaagdieren hebben ook nogal eens last van verkeerd afslijtende tanden. Onder narcose kunnen de tanden en kiezen van weer tot normale afmetingen teruggebracht worden. Februari: maand van het gebit! In februari kunt een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole, daarnaast geven wij 20% korting op een gebitsbehandeling (excl. narcose en medicatie).

Andere FAQ

Preventie

Iedereen probeert natuurlijk te voorkomen dat zijn of haar dier ziek wordt. Dierenkliniek Meursing helpt u daar graag bij! Vaccineren/titerbepaling Bij onze kliniek kunt u

Kruisbanden

Regelmatig worden bij ons honden aangeboden die mank zijn aan een achterpoot. Meestal is er ook sprake van een sprong vanaf de bank of de

Problemen met de knieschijf

Patella luxatie komt vooral bij kleinere hondenrassen en soms bij katten voor. Normaal gesproken wordt de knieschijf met een aantal banden op zijn plek gehouden.