Telefoon 079-342 5487
Open:  Ma-Vr 8:30 – 17:30
Consult op afspraak

HD-ED

WhatsApp
Facebook
Email

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) is een aandoening die ontstaat als gevolg van erfelijke factoren en uitwendige invloeden. Honden kunnen hier erg veel last van hebben. Er zijn echter ook honden die geen last lijken te hebben.

Omdat het hier gaat om een erfelijke aandoening is het in het kader van de fokkerij zinvol om te bepalen of een reu of teef waarmee gefokt gaat worden, vrij is van HD en/of ED. Dit kan vastgesteld worden op een röntgenfoto. Bij Dierenkliniek Meursing kunnen er HD en ED foto’s gemaakt worden die dan worden opgestuurd naar de Raad van Beheer. Deze instantie beoordeelt de mate van HD en/of ED bij de hond. Naast het maken van rontgenfoto’s kijkt de raad van beheer ook naar familieleden en nageslacht om te zien of hier HD en/of ED voorkomt. Op bovenstaande foto’s zijn aan de rechterzijde normale heupen te zien en aan de linekrzijde heupen met ernstige HD.

Andere FAQ

Preventie

Iedereen probeert natuurlijk te voorkomen dat zijn of haar dier ziek wordt. Dierenkliniek Meursing helpt u daar graag bij! Vaccineren/titerbepaling Bij onze kliniek kunt u

Kruisbanden

Regelmatig worden bij ons honden aangeboden die mank zijn aan een achterpoot. Meestal is er ook sprake van een sprong vanaf de bank of de

Problemen met de knieschijf

Patella luxatie komt vooral bij kleinere hondenrassen en soms bij katten voor. Normaal gesproken wordt de knieschijf met een aantal banden op zijn plek gehouden.