Onze dierenartsen gaan overdag op huisbezoek voor de paarden. Op stal kunnen wij veel voorkomende zaken behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaccinaties, gebitsbehandelingen, huidproblemen, kreupelheden, ademhalingsproblemen en wondbehandeling. Voor spoedgevallen zoals koliek of verse wonden kunt u natuurlijk ook altijd de hulp van onze dierenartsen inroepen. 

Omdat wij veel klanten hebben die verspreid wonen over een groot praktijkgebied proberen wij 's morgens een optimale route uit te stippelen zodat we iedereen op tijd kunnen bereiken. Voor visites die later op de dag (na 9.30u) aangemeld worden en voor spoedvisites moet er vaak omgereden worden. Hiervoor worden dan ook extra kosten gerekend.

In sommige gevallen kan het zijn dat het stellen van een diagnose of het behandelen van een paard op locatie niet op een correcte wijze uit te voeren is. In zulke gevallen is het dan ook beter om een afspraak te maken op de kliniek.

Bel ons op 079-3425487.

Wanneer je als eigenaar de knoop hebt doorgehakt om met je merrie te gaan fokken, wil je haar natuurlijk graag zo snel mogelijk laten dekken. Een goede begeleiding van de merrie in het dekseizoen en bij het veulenen het daaropvolgende jaar is dan erg belangrijk.

Echografie wordt veelvuldig gebruikt bij de begeleiding van de voortplanting bij de merrie om het juiste dekmoment te kunnen bepalen en vroegtijdig dracht te kunnen vaststellen. Daarnaast is voor het diagnosticeren van letsels aan de pezen en ligamenten echografie een ideaal hulpmiddel. Ook is het mogelijk met deze techniek om de organen van de buikholte en borstholte in beeld te brengen.

Keuringen bij paarden worden meestal uitgevoerd vanwege aan- of verkoop, maar soms ook in het kader van de fokkerij. Ons onderzoek geeft u als (toekomstig) eigenaar een goed beeld van de gezondheid van uw paard. Bij een zogenaamde klinische keuring wordt gekeken naar de algemene gesteldheid van het paard.

Onze kliniek is uitgerust met een operatiekamer en een recoverybox. Voor ingrepen die niet bij het staande paard uitgevoerd kunnen worden kunnen wij de paarden onder narcose brengen. In de recoverybox, met zijn speciale zachte wanden en vloer, krijgt het paard de injectienarcose toegediend. Vervolgens wordt er een speciale draaideur tegen het paard gezet om de kans op verwondingen bij het in slaap vallen zo klein mogelijk te maken.

Castraties bij hengsten worden op Dierenkliniek Meursing veelvuldig uitgevoerd. De meest gangbare methode is een staande castratie. Hierbij krijgt het paard een injectie waardoor hij suf wordt, maar wel nog op zijn benen kan blijven staan. Na het plaatsen van een lokale verdoving ter hoogte van het operatiegebied worden de testikels verwijderd. Er wordt altijd een zogenaamde ligatuur geplaatst om te voorkomen dat er vanuit de buik iets door de operatiewond naar buiten kan treden.

Anne Brünott, specialiste chirurgie paard, verricht bij ons op woensdag de meer ingewikkelde operaties. Zij is Europees specialiste en heeft jarenlang bij de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gewerkt. Hier heeft zij geleerd om allerlei zeer uiteenlopende operaties uit te kunnen voeren. Ook op het gebied van de orthopedie en de oogheelkunde

Dierenkliniek Meursing beschikt over een uitgebreid laboratorium waarin diverse onderzoeken direct uitgevoerd kunnen worden. Zo beschikken wij over bloedanalyseapparatuur waarmee we bijvoorbeeld kunnen nagaan hoe het met de lever, nieren en alvleesklier gesteld is.

Paarden zijn prachtige dieren waar je als eigenaar zeer veel plezier aan kan beleven. Door hun grootte en kwetsbaarheid kunnen de medische kosten van een paard gemakkelijk hoog oplopen. Indien u het risico hiervoor niet zelf kunt of wilt dragen is het verstandig om een verzekering voor uw paard af te sluiten.

Hieronder vindt u links naar de websites van de belangrijkste verzekeraars op dit moment:

Excellent Horse: www.xcellenthorse.nl

EFO: www.efo.nl

Equipe: www.equipepaarden.nl

Equine Risk: www.uwpaardverzekeren.nl

Bierum: www.paardenverzekeringbierum.nl

 

N.B.: Op bovenstaande sites kunt u declaratieformulieren downloaden. Indien u alle gegevens van uw paard en uzelf invult en het formulier ondertekend naar ons toestuurt kunnen we het formulier vervolledigen en retour sturen. U dient het formulier met de rekeningen dan zelf naar de verzekeraar op te sturen. De verzekering betaalt aan u als verzekeringnemer uit en niet aan de kliniek. U blijft dan ook zelf te allen tijde verantwoordelijk voor de betaling van de rekening aan onze kliniek.
Het kan ook voorkomen dat bepaalde medicijnen of behandelingen niet vergoed worden door uw verzekeraar. Om verassingen achteraf te voorkomen raden wij aan om bij grote bedragen, indien mogelijk, vooraf eerst uw polis na te kijken of contact op te nemen met de verzekering.

Bij paarden komen luchtwegproblemen veelvuldig voor. Er kunnen allerlei oorzaken hiervoor aangewezen worden. Om erachter te komen wat nu precies de hoest veroorzaakt kunnen we middels een longspoeling nagaan wat voor ontsteking er in de longen aan de gang is. Op deze manier kunnen we een gerichte therapie instellen.

Bij sommige oogproblemen kan de oogdruk van het oog te hoog zijn. Een te hoge oogdruk kan ervoor zorgen dat het netvlies platgedrukt wordt. Hierdoor zal het zicht van dat oog ernstig verstoord worden. Dierenkliniek Meursing beschikt over een zogenaamde Tono-pen om de oogdruk te kunnen meten.

Het stellen van een juiste diagnose is belangrijk om uw paard optimaal te kunnen behandelen. Bij Dierenliniek Meursing zijn altijd zeer moderne onderzoekstechnieken voorhanden waardoor wij de oorzaak van een blessure beter kunnen achterhalen.

Voor kreupelheidsonderzoeken maken wij gebruik van onze monsterbaan, harde en zachte volte en kunnen wij in onze binnen- en buitenbaan uw paard onder de man of aangespannen bekijken. Na de buigproeven en eventuele verdovingen wordt er dan overgegaan tot beeldvorming zoals röntgenfoto's en/of echografie van de benen, hals en rug. Op basis van de bevindingen wordt een aangepast behandel- en revalidatieplan opgesteld.

Voor paarden met maagproblemen kunnen wij een gastroscopie uitvoeren, waarbij we met een lange slang en een camera de binnenkant van de maag kunnen bekijken. Veel paarden hebben last van maagzweren en kunnen hier pijn en ongemak van hebben.

Bij chronisch hoestende paarden kunnen wij een bronchoscopie uitvoeren waarbij we met een slang en een camera de luchtwegen kunnen bekijken. Daarnaast kunnen we een longdrukmeting doen, en een BAL-spoeling uitvoeren. Zo krijgen we een compleet beeld over de oorzaak van het hoesten en het herstel.

Bij endoscopie wordt er een camera gebruikt om in het paard te kijken. De meest voorkomende delen van het paard waar endoscopie wordt toegepast zijn de longen en de maag.
Bij een zogenaamde bronchoscopie wordt de endoscoop via de neus tot in de luchtpijp en de splitsing van de hoofdbronchen gebracht.

Röntgenfoto's zijn al vele jaren een onmisbare schakel in de diagnosestelling van de dierenarts. Door de verbeterde techniek is er tegenwoordig op een röntgenfoto meer zichtbaar dan vroeger. Dierenkliniek Meursing beschikt over digitale röntgentechniek waardoor er haarscherpe foto's gemaakt kunnen worden.

Paardentanden blijven gedurende het hele leven van het paard doorgroeien. Door het kauwen op ruwvoer slijten de tanden en kiezen natuurlijk af. Bij onze krachtvoer-etende paarden en bij oudere paarden komt het nogal eens voor dat de tanden en kiezen onregelmatig afslijten.

Een kreupel paard is voor iedere paardenliefhebber een zeer vervelend gebeuren. Als eigenaar ben je erbij gebaat om zo snel mogelijk exact te weten wat er met het paard aan de hand is en hoe lang het gaat duren voor het paard weer zoals vanouds te gebruiken is.

Oogheelkunde is uitdagend onderdeel van de diergeneeskunde. Dierenkliniek Meursing heeft in de persoon van Anne Brünott een Europees specialiste op het gebied van oogheelkunde in huis gehaald. Voor het stellen van een diagnose kan gebruik gemaakt worden van een oogdrukmeter en een opthalmoscoop. Er kan ook een echo gemaakt worden van het oog.

Algemene voorwaarden en privacy

Voor meer informatie over ons privacybeleid klik hier: Privacywetgeving AVG

Voor onze Algemene Voorwaarden klik hier: Algemene Voorwaarden

Spreekuur kleine huisdieren

Afspraken kunnen van maandag t/m vrijdag overdag gemaakt worden. Daarnaast hebben we onze inloopspreekuren ma, di, do, vr van 19-20u. Vermijd de drukte tijdens de inloopspreekuren en maak een afspraak voor overdag. Dit kost hetzelfde als een consult tijdens het inloopspreekuur.

Spreekuur paarden

Paarden kunnen uitsluitend op afspraak op de kliniek langskomen. Voor het maken van een afspraak op stal kunt u contact opnemen op 079-3425487. Voor visites die na 9:30u 's morgens worden doorgegeven, wordt een toeslag gerekend. In de avond, 's nachts en in het weekend worden alleen spoedvisites gereden.

Contact

Dierenkliniek Meursing
Westzijdeweg 79
2391 JE Hazerswoude-dorp

Telefoonnummer:
079-3425487 (ook bij spoed)

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kaart