Voor de mens is het heel normaal om regelmatig naar de tandarts te gaan. Bij huisdieren is dat veel minder vanzelfsprekend. Als eigenaar ga je meestal niet uitgebreid in de bek kijken of er wat mis is. En uw dier zal u ook niet aan de mouw trekken als er hij een beetje pijn in de bek heeft.

Vlooien bij honden en katten zijn een veel voorkomend probleem. Er bestaat veel resistentie bij de vlooien tegen de diverse ontvlooiingsmiddelen. Als dierenkliniek signaleren we heel snel of de werkzaamheid van een bepaald middel achteruitgaat. Daarom hebben we altijd middelen in huis die wel goed werkzaam zijn tegen vlooien, maar ook tegen teken of zandvliegen.

Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) is een aandoening die ontstaat als gevolg van erfelijke factoren en uitwendige invloeden. Honden kunnen hier erg veel last van hebben. Er zijn echter ook honden die geen last lijken te hebben.

Het vaccineren van honden, katten en konijnen geeft bescherming tegen besmettelijke ziektes. In de reguliere vaccins zijn de belangrijkste ziektes opgenomen. Jonge dieren krijgen bij de geboorte van de moeder antistoffen mee om ze tijdens hun prille jeugd te beschermen tegen ziektes. Als het immuunsysteem van een jong dier er klaar voor is kan de eerste vaccinatie gegeven worden.

Hond
Honden kunnen vanaf een leeftijd van 6 weken de eerste inenting krijgen. Op de leeftijd van 9 weken en 12 weken moet er nogmaals gevaccineerd worden. Daarna krijgt de hond jaarlijks een herhalingsvaccinatie zodat hij optimaal beschermd is. Honden worden gevaccineerd tegen hondenziekte, Parvo, besmettelijke leverziekte en de Ziekte van Weil. Honden die meegaan met de uitlaatservice, naar een pension gaan of naar hondenclubs gaan kunnen het beste ook gevaccineerd worden tegen kennelhoest.

Kat
Katten kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken voor het eerst gevaccineerd worden. Drie weken later moet er dan een tweede vaccinatie gegeven worden. Daarna moet de kat jaarlijks een herhalingsvaccinatie krijgen. Katten worden gevaccineerd tegen Kattenziekte en Niesziekte.

Konijn
Konijnen kunnen het beste 1x per jaar ingeënt worden tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2. Door contact met wilde konijnen en vliegen kan een konijn zeer besmettelijke en mogelijk fatale ziekten oplopen.

Buitenland
Als een hond of kat meegaat naar het buitenland moet hij ingeënt worden tegen hondsdolheid, gechipt zijn en beschikken over een Europees paspoort. In sommige gevallen is een bloedonderzoek, ontworming of tekenbehandeling verplicht. De wettelijke bepalingen verschillen per land. Naast deze wettelijke eisen, is het voor sommige (Zuidelijke) gebieden verstandig om ook preventief te beschermen tegen Hartworm en Leishmaniasis. Als u van plan bent om uw dier mee te nemen naar het buitenland kunt u voor de exacte bepalingen het beste contact opnemen met de praktijk of kijken op de website: www.licg.nl onder het kopje "Reizen en vakantie".

Titerbepaling
Wilt u nagaan hoeveel antistoffen uw hond of kat in het bloed heeft, dan kan dit door middel van titerbepaling. Via een bloedtest wordt dan bepaald of het noodzakelijk is om te vaccineren, of dat er pas op een later tijdstip gevaccineerd hoeft te worden. Let op: bij sommige dierziekte, zoals Leptospirose/Ziekte van Weil is het niet mogelijk deze antistoftiters in het bloed te bepalen.

Dierenkliniek Meursing beschikt over een uitgebreid laboratorium waarin diverse onderzoeken direct uitgevoerd kunnen worden. Zo beschikken wij over bloedanalyseapparatuur waarmee we bijvoorbeeld de spierenzymes kunnen meten. Ook kunnen we zien hoe het met de inwendige organen zoals de lever en de nieren

Regelmatig worden bij ons honden aangeboden die mank zijn aan een achterpoot. Meestal is er ook sprake van een sprong vanaf de bank of de auto, waarna de hond plots mank was. De hond blijkt dan na een klinisch onderzoek last te hebben van een gescheurde voorste kruisband. Dit moet chirurgisch gecorrigeerd worden anders kunnen hevige artrose en blijvende kreupelheid het gevolg zijn.

Hond

Voor de castratie van reuen raden wij aan te wachten tot de hond 9 maanden tot een jaar oud is. Het castreren van reuen is eigenlijk alleen nodig als er een medische reden voor is of als het dier ongewenst gedrag vertoont. Katers mogen vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden.

De beste methode om te voorkomen dat uw teef loops wordt en drachtig kan worden is door chirurgisch haar te laten steriliseren. Bij Dierenkliniek Meursing kan dit zowel op de reguliere methode als laparoscopie. Wij raden aan om de teef 3 maanden na de loopsheid te laten steriliseren. Het onvruchtbaar maken van teven wordt voornamelijk gedaan om te zorgen dat er geen nageslacht meer komt. Daarnaast kun je door vroeg te steriliseren de kans op melkkliertumoren aanzienlijk verkleinen. Oudere teven hebben nogal eens last van baarmoederontstekingen. Vaak is dit probleem niet met medicatie te verhelpen en moet de baarmoeder van de teef operatief verwijderd worden. Indien u uw teef echter later nog voor de fokkerij wilt inzetten is steriliseren geen optie. In dit geval zijn er ook medicamenten die de loopsheid kunnen voorkomen.
De loopsheid van de teef kan ook medicamenteus onderdrukt worden. Wij behandelen teven dan met een middel dat de hormoonvorming onderdrukt waardoor de teef 5-6 maanden niet loops wordt. Dit middel wordt d.m.v. een injectie onder de huid toegediend. De eerste injectie wordt gegeven 3 maanden na de loopsheid, dus wanneer de teef niet loops is. De tweede injectie moet 4 maanden na de eerste injectie gegeven worden, de derde injectie moet vervolgens 5 maanden later gegeven worden. Hierna is een halfjaarlijkse injectie voldoende om de loopsheid te onderdrukken.
Loopsheidpreventie d.m.v. injecties hebben echter ook nadelen. Zo is er een verhoogd risico op melkkliertumoren, suikerziekte en acromegalie (doorgroeien van de onderkaak). Dieren die drachtig zijn en behandeld worden met middelen voor loopsheidpreventie kunnen problemen krijgen bij de bevalling. Daarom verdient het aanbeveling om teven waarmee niet gefokt wordt te steriliseren.

Zelfs als medicatie wel succes heeft zal de ontsteking bij de volgende loopsheid weer terugkomen. En dan lukt het meestal ook niet meer om de ontsteking onder controle te krijgen en moet er toch geopereerd worden.

Kat

Katers die buitenlopen kunnen nu niet meer voor nageslacht zorgen en vaak is er minder territoriumdrift. Als katteneigenaar kunt u zo uw steentje bijdragen om de overbevolking van katten in te dammen en het zwerfkatten probleem aan te pakken. Daarnaast is het voor uw eigen kat natuurlijk wel zo fijn dat hij geen oorlogswonden meer oploopt.

De beste methode om te voorkomen dat uw poes krols wordt en drachtig kan worden is door haar te laten steriliseren. Poezen mogen vanaf de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. Er zijn ook medicamenten die een krolsheid kunnen voorkomen. Poezen kunnen net als teven behandeld worden met injecties om de krolsheid te voorkomen. Het schema hiervoor is gelijk aan dat van de teef. Katten die behandeld worden met anti-krolsheid middelen  hebben een verhoogd risico op het ontstaan van melkkliertumoren. Bovendien kan dit middel, indien het gegeven wordt tijdens de dracht, voor problemen tijdens de bevalling zorgen.

Een andere optie bij de poes is de poezenpil. Dit zijn tabletjes die u 1 keer per week op een vaste dag moet geven. Echter treden dezelfde nadelige bijeffecten op als wanneer er gebruik wordt gemaakt van injecties.
Zowel voor de teef als de poes geldt dat toediening van deze hormonen niet wordt aangeraden bij dieren die nog niet volwassen zijn en dus nog nooit loops of krols geweest zijn. Voor dieren waarmee niet gefokt gaat worden is steriliseren altijd de eerste keus ter voorkoming van loops-/krolsheid omdat dit minder nadelige bijeffecten heeft.

Konijn

Rammelaars kunnen op chirurgische wijze gecastreerd worden, waardoor ze geen nageslacht kunnen verwekken. Bij voorkeur voeren we deze operatie uit als het konijn ouder is dan 6 maanden. Voedsters kunnen gesteriliseerd worden, waarbij zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd wordt. Voedsters ontwikkelen vaak baarmoedertumoren. Dis is dan ook een belangrijke doodsoorzaak bij de voedsters.

 

Honden en katten kunnen soms last hebben van bultjes of bulten op de huid. Deze kunnen het dier in de weg zitten waardoor het beter is om ze weg te halen. Ook kan het zijn dat er sprake is van een tumor waardoor de bult verwijderd moet worden om te voorkomen dat hij verder groeit of uit gaat zaaien.

Echografie is een diagnostisch hulpmiddel dat bij kleine huisdieren voornamelijk gebruikt wordt om de buik en het hart te kunnen bekijken. In de buik kan bijvoorbeeld gekeken worden of een dier drachtig is, maar er kan ook gekeken worden naar de lever, de nieren, de blaas of de darmen. Zo kunnen bepaalde afwijkingen die niet op een rontgenfoto zichtbaar zijn toch in beeld gebracht worden. Voor het maken van hartecho's wordt bij ons doorverwezen naar een specialist.

ChirurgieBij Dierenkliniek Meursing worden dagelijks operaties uitgevoerd. Hierbij kunt u denken aan castraties en sterilisaties, maar ook meer uitgebreide operaties zoals aan gescheurde kruisbanden of knieschijfluxaties worden regelmatig uitgevoerd.

Bij sommige oogproblemen kan de oogdruk van het oog te hoog zijn. Een te hoge oogdruk kan ervoor zorgen dat het netvlies platgedrukt wordt. Hierdoor zal het zicht van dat oog ernstig verstoord worden. Dierenkliniek Meursing beschikt over een zogenaamde Tono-pen om de oogdruk te kunnen meten.

Iedereen probeert natuurlijk te voorkomen dat zijn of haar dier ziek wordt. Dierenkliniek Meursing helpt u daar graag bij!

Vaccineren/titerbepaling

Bij onze kliniek kunt u terecht voor de vaccinatie van uw hond, kat en konijn. Daarnaast is het mogelijk om een titerbepaling uit te laten voeren waardoor, indien de titer hoog genoeg blijkt, (een deel van) de vaccinaties kan worden uitgesteld. Vraag onze assistentes om meer informatie!

Hieronder vindt u vaccinatieschema's voor zowel de hond als de kat. 

Ontwormen en ontvlooien

Door middel van ontwormen en ontvlooien kunnen al veel kleine ongemakken voorkomen worden. 

Algemene voorwaarden en privacy

Voor meer informatie over ons privacybeleid klik hier: Privacywetgeving AVG

Voor onze Algemene Voorwaarden klik hier: Algemene Voorwaarden

Spreekuur kleine huisdieren

Afspraken kunnen van maandag t/m vrijdag overdag gemaakt worden. Daarnaast hebben we onze inloopspreekuren ma, di, do, vr van 19-20u. Vermijd de drukte tijdens de inloopspreekuren en maak een afspraak voor overdag. Dit kost hetzelfde als een consult tijdens het inloopspreekuur.

Spreekuur paarden

Paarden kunnen uitsluitend op afspraak op de kliniek langskomen. Voor het maken van een afspraak op stal kunt u contact opnemen op 079-3425487. Voor visites die na 9:30u 's morgens worden doorgegeven, wordt een toeslag gerekend. In de avond, 's nachts en in het weekend worden alleen spoedvisites gereden.

Contact

Dierenkliniek Meursing
Westzijdeweg 79
2391 JE Hazerswoude-dorp

Telefoonnummer:
079-3425487 (ook bij spoed)

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kaart